Skip to content

1947 – Poroka Elizabete in Filipa Mountbattna

20. novembra leta 1947 sta se v londonski opatiji Westminster poročila angleška princesa Elizabeta in mornariški poročnik Filip Mountbatten. Elizabeta je bila stara 21 let, njen zaročenec, dansko-grški princ Filip, pa 26.

Del britanske aristokracije nad princesino izbiro moža ni bil preveč navdušen zaradi Filipovih vezi z nacistično Nemčijo. Vse njegove sestre so bile namreč poročene s člani nemškega plemstva, ki so tekom vojne podpirali Hitlerja. Kljub vsemu sta mlada zaljubljenca vztrajala pri zvezi in julija 1947 sta najprej dočakala zaroko, novembra pa še poroko. Ob tej priložnosti je Filip pretrgal vse uradne vezi z danskim oziroma grškim dvorom in prestopil v anglikansko vero, kralj pa mu je kot poročno darilo podelil naziv vojvode Edinburškega. Elizabetin oče, kralj Jurij VI., je umrl februarja leta 1952, njegova hči pa je bila leto dni kasneje okronana za britansko kraljico kot Elizabeta II. in vlada vse do smrti leta 2022.

Elizabeti in Filipu so se v zakonu rodili štirje otroci. Leto po poroki se jima je rodil prvorojenec, princ Charles (sedaj kralj Karl), dve leti pozneje pa še princesa Anne. Kasneje sta sledila še sinova Andrew in Edward.

Elizabeta II. in princ Filip pred poroko, Foto: Assoiciated Press

Other events that happened today:

1945 – Začetek nürnberških procesov

20. novembra leta 1945 se je v Nürnberški palači pravice začel prvi in najbolj znani izmed nürnberških procesov, sojenje vrhovnim voditeljem nacistične Nemčije za zločine storjene med II. svetovno vojno. Čeprav so Sovjeti sprva zahtevali, da se sojenje odvija v Berlinu, so kasneje zavezniki izbrali Nürnberg, saj je to bilo »rojstno mesto« nacistične stranke in… Read More