Skip to content

1905 – Rojen Tone Čufar

14. novembra leta 1905 se je na Jesenicah rodil slovenski pesnik, pisatelj in dramatik Tone Čufar. Ukvarjal se je tudi z izdajateljstvom, uredništvom in novinarstvom. Štejemo ga za predstavnika socialnega realizma. Ustvarjal je proletarsko dramatiko. Njegove drame so predstavljala predvsem ljubiteljska gledališča in delavski socialistični odri. Njegove najpomembnejše drame so Tragedija v kleti (1931), Polom (1934) in Ljubezen v kleti (1935), znana pa je tudi komedija Ameriška tatvina (1935).

Po koncu I. svetovne vojne je bival v Ljubljani, kjer je obiskoval mizarsko obrtno šolo. Ko jo je zaključil, se je vrnil na Jesenice in postal dejaven pri delavskem prosvetnem društvu. Leta 1929 se je vključil v SKOJ in dve leti kasneje v prepovedano Komunistično partijo Jugoslavije. Leta 1932 je postal član Kluba slovenskih socialnih pisateljev. Štiri leta kasneje so ga zaradi delovanja v delavskemu gibanju aretirali in v Ljubljani zaprli. Po kratkotrajnem bivanju v Mariboru se je ob začetku II. svetovne vojne preselil v Ljubljano, ki so jo zasedli Italijani. Vključil v Osvobodilno fronto in kmalu za tem so ga italijanske oblasti aretirale in ga poslale v furlansko koncentracijsko taborišče Gonars.

10. avgusta 1942 so Italijani Čufarja skupaj s sojetniki iz Gonarsa prepeljali v Šentvid pri Ljubljani, da bi jih predali Nemcem. Dan kasneje je tekom predaje v jutranjem mraku s tovornjaka stopil tudi Čufar in poskušal pobegniti, pri čemer so nanj streljali in ga smrtno ranili.

Tone Čufar, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1980 – Umre Maksim Gaspari

14. novembra leta 1980 je pri 97 letih v Ljubljani umrl slovenski karikaturist, pisatelj in slikar, Maksim Gaspari. Bil je znan predvsem po svojih slikah in ilustracijah, v katerih je dokumentiral ljudske motive in način življenja na podeželju. Ilustriral je tudi knjigo Slovenske narodne pravljice. Gaspari se je rodil 26. januarja 1883 v vasici Selšček… Read More