Skip to content

1980 – Umre Maksim Gaspari

14. novembra leta 1980 je pri 97 letih v Ljubljani umrl slovenski karikaturist, pisatelj in slikar, Maksim Gaspari. Bil je znan predvsem po svojih slikah in ilustracijah, v katerih je dokumentiral ljudske motive in način življenja na podeželju. Ilustriral je tudi knjigo Slovenske narodne pravljice.

Gaspari se je rodil 26. januarja 1883 v vasici Selšček nad Cerknico. Študiral je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju pri profesorju Rudolfu Bacherju. Pred prvo svetovno vojno je študiral še v Münchnu, od leta 1913 pa je živel v Ljubljani. Leta 1949 je dobil Levstikovo nagrado za svojo ilustracijo »Čuri-Muri velikan«, štiri leta kasneje pa še Prešernovo nagrado za svoje dosežke v slikarstvu. Od leta 1972 je bil stalni član Slovenske akademija znanosti in umetnosti.

Maksim Gaspari, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1905 – Rojen Tone Čufar

14. novembra leta 1905 se je na Jesenicah rodil slovenski pesnik, pisatelj in dramatik Tone Čufar. Ukvarjal se je tudi z izdajateljstvom, uredništvom in novinarstvom. Štejemo ga za predstavnika socialnega realizma. Ustvarjal je proletarsko dramatiko. Njegove drame so predstavljala predvsem ljubiteljska gledališča in delavski socialistični odri. Njegove najpomembnejše drame so Tragedija v kleti (1931), Polom… Read More