Skip to content

1945 – Dan zmage nad fašizmom in nacizmom

9. maja praznujemo »Dan zmage nad fašizmom in nacizmom«. Sprva so Nemci kapitulacijo podpisali že 7. maja v Reimsu. Ob podpisu so bili prisotni le zavezniški poveljniki. To je razjezilo sovjetskega voditelja Josifa Stalina, ki je zahteval, da so pri podpisu kapitulacije prisotne vse velike članice »protihitlerjevske koalicije« in da se kapitulacija podpiše v Berlinu.

Sovjetska Zveza je v drugi svetovni vojni izgubila preko 26 milijonov ljudi. Na vsakega ameriškega vojaka je bilo ubitih kar 80 sovjetskih vojakov. Kar 95 odstotkov vseh žrtev treh največjih zaveznic je bilo sovjetskih, tako da je nestrinjanje Sovjetov bilo razumljivo. Podpis v Reimsu so označili le za predhodnega, dan kasneje, 8. maja 1945 pa je v Berlinu ob prisotnosti sovjetskih, ameriških, britanskih in francoskih poveljnikov, Wilhelm Keitel podpisal akt brezpogojne kapitulacije. V Moskvi je bil tedaj že 9. maj tako, da se je v Sovjetski zvezi in ostalih državah, ki so po vojni imele socialistično državno ureditev »Dan zmage nad fašizmom« praznoval 9. maja, v državah Zahodne Evrope in ZDA pa dan prej. S tem se je v Evropi uradno končala II. svetovna vojna, čeprav so boji z enotami Sil Osi trajali v Jugoslaviji (na Koroškem) vse do 15. maja.

Tudi naša prestolnica, Ljubljana svoj mestni praznik praznuje 9. maja, na mednarodni dan zmage nad fašizmom in nacizmom, saj so na ta dan leta 1945 partizanske enote vkorakale v Ljubljano in jo po več kot štirih let okupacije osvobodile. Od vstopa v Evropsko Unijo se na današnji dan praznuje tudi Dan Evrope.