Skip to content

1949 – Ustanovitev Ljudske republike Kitajske

1.oktobra leta 1949 je bila po dolgoletni kitajski državljanski vojni ustanovljena Ljudska republika Kitajska. Na ta dan na Kitajskem vsako leto praznujejo državni praznik »Nacionalni dan«.

Kitajska državljanska vojna se je med silami komunistov, ki jih je vodil Mao Ce Tung in silami nacionalistov Čang Kaj Šeka začela že leta 1927 in je trajala 9 let. Zaradi japonske ekpanzionistične politike v Vzhodni Aziji sta se sprti strani dogovorili za premirje, da bi se lahko lažje uprli japonskim okupacijskim silam. Po koncu II. svetovne vojne so se spopadi spet začeli leta 1946 in do septembra 1949 so komunistične sile dosegle zmago na večini bojišč. Čang Kaj Šekove enote Kuomintanga so se večinoma umaknile na Tajvan. Vodja komunistov Mao je že 21. septembra 1949 proglasil ustanovitev Ljudske republike Kitajske, velike proslave pa so sledile na pekinškem trgu Tianamen deset dni kasneje. Z odlokom Centralne ljudske vlade Kitajske je tako 1. oktober postal Nacionalni dan in uradni dan ustanovitve Ljudske republike Kitajske. Kot odgovor je Čang Kaj Šek na Tajvanu 7. decembra 1949 proglasil Republiko Kitajsko ali »Svobodno Kitajsko«. Zaradi tega sta je v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja za Ljudsko republiko Kitajsko uporabljala tudi izraza kot so »Rdeča Kitajska« ali »Komunistična Kitajska«.

Državljanska vojna na Kitajskem se je uradno končala z osvojitvijo Tibeta avgusta 1950, čeprav so enote Kuomintanga v Zahodni Kitajski vodile upor proti oblastem v Pekingu še celo desetletje.

Mao Ce Tung je proglasil ustanovitev Ljudske republike Kitajske (FOTO: Wikipedia)

Other events that happened today:

1889 – Ustanovitev prve slovenske banke

Prvega oktobra leta 1889 so v Ljubljani ustanovili prvo slovensko banko, Mestno hranilnico Ljubljansko. Bančništvo ima v Ljubljani izredno pestro in bogato zgodovino. Že plemiška rodbina Spanheim, ki je ustanovila Ljubljano, je imela v 13. stoletju v mestu ali pa na Ljubljanskem gradu lastno kovnico (lat. Leibac denari). Čeprav so že v antiki poznali bančne… Read More