Skip to content

1786 – Razpuščen kostanješki samostan

2. oktobra leta 1786 je bil razpuščen cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki. Istega leta je namreč avstrijski cesar Jožef II. izdal zakon o razpustitvi samostanov. Kostanjeviški samostan je leta 1243 ustanovil koroški vojvoda Bernard Spanheimski skupaj z ženo Juto. Ko je Jožef II. samostan razpustil, so v njegove prostore vselili lokalno sodišče, upravo za gozdarstvo in šolo. Po razpustitvi so opremo iz samostanskega svetišča deloma prenesli v okoliške cerkve.

Bernard Spanheimski je samostan zgradil s ciljem utrditve svoje moči v regiji in z namenom, da bi samostan postal tudi družinska grobnica. Na vrhuncu je v samostanu živelo in delovalo 86 menihov. Od srednjeveških stavb se je v samostanskem kompleksu ohranila cerkev Marijinega oznanjenja z gotsko notranjostjo ter baročnim pročeljem in stolpom. V 18. stoletju so cerkev barokizirali. Takrat so dozidali večji del samostanskega kompleksa z največjim arkadnim dvoriščem v Sloveniji. Samostan je najbolj trpel v času II. svetovne vojne, ko je bil požgan in delno razrušen. Obnovljen je bil leta 1957.

Od leta 1974 se v samostanu nahaja Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki. Leta 1989 je samostan, skupaj z galerijo na prostem Forma Viva, pridobil status (republiškega) kulturnega spomenika.

Cistercijanski samostan v Kostanjevica na Krki, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1961 – Odprta Visoka šola za politične vede

2. oktobra leta 1961 je v Ljubljani bila odprta Visoka šola za politične vede z enotnim študijskim programom političnih ved, ki je bila razdeljena na štiri katedre. Leta 1960 so do septembra v Jugoslaviji poleg Univerze v Novem Sadu odprli petnajst novih fakultet, tri samostojne fakultetne oddelke, tri visoke šole in petintrideset višjih šol, novembra… Read More

1941 – Začetek bitke za Moskvo

2. oktobra leta 1941 se je začela bitka za Moskvo, znana tudi kot operacija »Tajfun«. To je bil prvi poraz nacistične Nemčije, vsaj kar se tiče kopenskih bitk v II. svetovni vojni. Sovjetska rdeča armada je tako po več kot dveh letih neprekinjenih zmag prekinila mit o nepremagljivosti Wehrmachta in sil osi na evropskem bojišču…. Read More