Skip to content

1963 – Vzpostavitev Rdečega telefona

30. avgusta leta 1963 so med Pentagonom in Kremljem vzpostavili neposredno zvezo t. i. vročo linijo Washington-Moskva, ki naj bi v času hladne vojne zmanjšala nevarnost vojaškega konflikta med obema velesilama.

Pred tem je večina pogovorov potekala s pomočjo pisem in v kriznih trenutkih je čas za prevod le-teh in pošiljanje odgovorov trajal občutno predolgo. Tekom kubanske krize leta 1962 so Američani potrebovali skoraj 12 ur, da so sprejeli in prevedli sporočilo sovjetskega voditelja Nikite Hruščova, kar je skorajda privedlo do vojaškega spopada. Velesili sta se odločili vzpostaviti »vročo linijo« v času konference v Ženevi 20. junija leta 1963. Vroča linija je dobila vzdevek rdeči telefon. Povezava dejansko nikoli ni bila telefonska, temveč je temeljila na prenosu tekstovnih sporočil.

Leta 1971 so sistem nadgradili s satelitsko povezavo, leta 1986 pa so za prenos začeli uporabljati telefaks. Od leta 2008 ZDA in Rusija uporabljata sodoben sistem svetovnega spleta in si preko elektronske pošte izmenjujeta pomembne informacije.

»Rdeči telefon« je bil vzpostavljen v času, ko sta velesili vodila Nikita Hruščov in John Kennedy. Kennedy je bil umorjen manj kot tri mesece po začetku delovanja linije, leto kasneje pa je bil z mesta voditelja Sovjetske zveze prisiljen odstopiti tudi Hruščov. (FOTO Wikipedia)